Gör som i Per Gessles sång, gå och fiska. Det är rekreation och avkoppling, men framförallt riktigt roligt. Vart man ska söka sig är en smaksak och till viss del en plånboksfråga. Man kanske måste resa en bit och måhända även övernatta, men vilket man än väljer så så finns det många härliga fiskevatten att utforska.

Käringberget

De här vattnen ligger mycket vackert i Västerbottens Ekopark. Här rinner till exempel den sydligaste delen av Lögdeälven. Fisket här består mestadels av lax och öring och det är mestadels flugfiskare som brukar fiska här. Vattnen kan dock vara lite svårfiskade. Många sportfiskare reser hit. Vill man fiska lite lugnare finns put- and take-vatten inom området. Där kan man få upp regnbåge och öring.

Abmoälven

Du hittar älven cirka fyra mil norr om Arvidsjaur. Abmoälven är ett biflöde till Piteälven och flödet är nästan milen långt. Här njuter flugfiskaren av naturen i fulla drag. Mycket av Abmoälven rinner intill vägen så det är enkelt att ta sig till vattnet. Vattenströmmarna varierar rejält och det finns både lugna partier och vatten som forsar. Här fiskas harr, öring, gädda, sik och abborre. Det går alldeles utmärkt att göra detta från älvbrinken.

Muonioälven

Älven gränsar till Finland i norra Norrbotten. Vill man att det ska nappa kvickt är detta det rätta fiskevattnet. Precis som när det gäller Abmoälven kan man fiska från älvkanten längs stora sträckor. Här fiskas mycket med kastspö och harren hugger villigt. En del älvsträckor har också gott om öring och lax.

Malingsbo-Kloten

Fiskevattnen här ligger i ekoparken i Bergslagen. Här i de stora barrskogarna finns ett tiotal put- and take- vatten med öring och regnbåge. Förutom dessa finns runt fyrtio naturliga vatten med abborre och gädda. Fiskevattnen ligger bara två timmars resa från Stockholm.

Mörrum

Alla fiske-entusiaster känner till Mörrum. Fiskare från hela världen vallfärdar hit för kronlaxfiskets skull. Här kan man få upp öring och lax med en vikt på över arton kilo. Annars är Mörrums-åns sju kilometer långa nedre del klassisk. Men i ån finns också pooler där flug- och spinnfiskare håller till. Mörrum är helt enkelt fiske-entusiastens eget mecka.

Fegen

Vill du ha lite variation är den idylliska sjön Fegen perfekt. Här trivs hela familjen, så ta på barnens vårkläder och hoppa i båten. Här finns nämligen siklöja som leker på våren. Sjön ligger på gränsen mellan västra Götaland och Halland i en riktigt vacker omgivning. Vill man kan man ta båten till Sandviks kyrka som ligger på en liten udde i sjön. Sjön hyser sjutton olika fiskearter även om de flesta fiskar efter gädda, gös och abborre.

Halle och Hunneberg

Här brukar kungen jaga älg. Hallsjön i Västergötlands naturvårdsområde har fått regnbåge inplanterad som put- and take, men här finns också abborre och gädda naturligt. För ytterligare naturupplevelse erbjuder Hunneberg en fantastisk utsikt.

galore