Fiske är en fantastisk hobby för både stora och små. Kanske vill du eller ditt barn börja fiska men saknar kunskap och/eller utrustning? Det går alltid att hyra eller köpa ett metspö och bete och sätta sig vid en klippa eller på en brygga. Även kastspön går att hyra och man kan fiska i vatten i närheten, förutsatt att man kontrollerat vilka regler som gäller och om fiskekort behövs. Men även om man kan hyra redskap och köpa fiskekort så kan det vara svårt för en nybörjare att veta vilka platser fisken finns på, vilket fiskeläge som är bäst och inte minst hur man trasslar upp linorna på kastspöet.

Åk med fiskeguide

På många ställen i Sverige finns fiskeguider. Det kan vara enmansföretag eller större företag, men gemensamt är att de erbjuder fisketurer inklusive guidning, utrustning, flytvästar, fika och/eller mat och såklart en båt. Beroende på säsong och var i Sverige man befinner sig så erbjuds olika typer av fiskeguidning. I områdena i och runt Stockholm kan man ofta fiska gädda och abborre på sommaren. För att hitta fiskeguider kan man vända sig till någon fiskeförening, t.ex. den ideella föreningen SOF (Sveriges Organiserade Fiskeguider) eller Sportfiskarna.

En dag på sjön med fiskeguide

Guidade fiskeutflykter brukar arrangeras som hel- eller halvdagsturer och oftast starta ganska tidigt på morgonen då fisket är som bäst. När man bokat en fisketur brukar man inte behöva ha med sig så mycket men långbyxor, en vindjacka (eller regnjacka- kolla väderprognosen) och kanske några snacks och dricka man gillar brukar vara bra. Solkräm samt solglasögon och/eller en keps är också bra att ha.

Fiskeguiden kör ofta också båten som med fördel är utrustad med ekolod, antingen portabelt och inkopplat med hdmi-kabel eller fast installerat. Då kan man se om det gömmer sig några fiskar där man ankrar. En van fiskeguide känner till de lokala vattnen och vad som kan nappa var. Som fiskegäst får du lära dig tekniken med kastspö och hjälp att välja rätt drag för att locka fisk. Därefter är det bara att börja fiska. Trasslar linan eller om draget fastnar i botten kan du enkelt få hjälp. Det kanske inte nappar så många gånger men med en erfaren guiden brukar fiskelyckan vara större.

Efter en fika på båten kör ni kanske vidare och prövar lyckan på ett par andra ställen innan turen aningen avslutas i samma hamn där ni blev upphämtade. En heldagstur kanske inkluderar en grillad middag vid vattnet ute i naturen innan ni återvänder.

Att ta en fisketur med guide kostar från ca 1500 kr per person och uppåt. Det kan tyckas vara mycket pengar men i denna summa ingår allt från båt, bensin, bra utrustning, fika, några timmars arbetstid för guiden och inte minst erfarenheten och god lokalkännedom. Så vill du eller någon i familjen börja fiska rekommenderas att satsa på en guidad tur!

galore