I de svenska insjöarna och längs med våra havskuster så finner man många av de godaste matfiskarna. Sverige är rikt på fisk och genom allemansrätten men också genom ett generöst utgivande av fisketillstånd så kan varje svensk medborgare själva fiska de godaste, svenska fiskarna.

Det finns också många företag som försörjer sig på att fiska och sälja fisk även om det kan vara en tuff bransch där det är svårt att förutsäga hur fisket ska gå dag för dag. Det gör att många fiskare väljer att sälja faktura för att snabbt kunna få in likvida medel så verksamheten kan snurra på även då det är dåliga dagar. Genom att sälja fakturor så kan fiskebolaget erhålla upp till 99 procent av fakturans värde redan inom någon dag och därmed så blir fiskebolaget inte så beroende av att det finns en god fångst varje dag.

Abborre

Abborre är en mycket omtyckt fisk som man kan hitta i de flesta insjöar men också i Östersjön och kring kusterna. I Sverige väger en genomsnittlig abborre cirka 0,5 kg och är en fisk som ofta kan tillagas på grillen, stekas eller som ersättningsfisk till olika plattfiskar.

Gädda

Gädda är en favorit bland fiskätarna men också hos sportfiskarna, som gärna tävlar om vem som får upp den största gäddan. Gäddan lever vanligast i vassen på grunt vatten i våra insjöar, åar eller vid kusten. En gädda kan väga upp till 20 kg men vanligast så brukar de ligga på mellan 2 och 5 kilon i Sverige. Godast är de gäddor som inte överstiger 2 kilo i vikt. Gäddan är en fisk som är perfekt för att ugnsbakas.

Torsk

Torsk är en populär matfisk som man kan fiska i främst Östersjön, då den ofta lever i djupa vatten. Torsken kan väga upp till 50 kilo men vanligast är att en svensk Östersjötorsk ligger på 3-10 kilo. Torsk passar bra till att både panera och koka men också till fiskgrytor och gratänger.

Lax, sik och öring

Lax, sik och öring tillhör alla laxsläktet och kan fiskas främst i åar, insjöar och vid kusterna. Genomsnittsvikten för en lax är på cirka 4 kilo men det finns exempel på laxar som väger över 30 kilo. Lax, sik och öring är fiskar som man kan grilla, steka, ugnsbaka, grava eller röka. Lax är också den fisk som är populärast att fiska som sportfiskare vilket gör att den oftast planteras ut i stora mängder i våra insjöar.

Gös

Gös är en mycket god matfisk med ett fast kött och en mycket bra smak. Gös finner man i Vänern, Mälaren och Hjälmaren men också i många insjöar, där det vanligtvis brukar planteras in. Gös har blivit så populärt som matfisk att den ofta utsätts för tjuvfiske. En gös i Sverige ligger ofta på 1-3 kilo.

Strömming

Strömming heter fisken om den fångas norr om nordöstra Blekinge och längre söderut så kallas samma fisk för sill. Detta är en fisk som kan tillredas på många sätt, t.ex. genom att steka den eller som inläggningsfisk. Sillen blir upp till 1 kilo medan strömmingen normalt ligger på 200-500 gram.

galore