Fiske är en populär hobby som i vissa fall omvandlas till ren och skär livsstil. Stillheten, spänningen och kontakten med naturen är lika underbar som fina fisken man fångar upp. Men smakar det så kostar det, som man brukar säga och den billiga metreven har nu bytts ut till allt dyrare utrustning som har medfört att fiske faktiskt börjar bli en kostsam hobby.

Höjda avgifter för fiske

Att fiska i många sjöar och vattendrag i Skandinavien kräver ett fiskekort eller betalning av avgifter. Det innebär ytterligare kostnader som tillkommer utöver utrustningen. I Finland har man höjt avgifterna för jakt och fiske under 2018, vilket också märks av till viss del. Även på vissa håll i Sverige har avgifterna för fiskekort höjts och många fiskare protesterar mot förändringarna genom att söka sig till andra sjöar och vattendrag.

Kostnader för en fiskare

En riktigt begeistrad fiskare som inte kan tänka sig något annat än det senaste på fiskeutrustningsfronten, kommer att känna av sin hobby i plånboken. Många gånger önskar en fiskare att han hade en sjö att ösa ur, både när det kommer till fiskarter och pengar. Om man emellertid inte har det så kan det vara en god idé att ta hjälp av Savr för att upprätta en fond som fungerar som sparkapital i framtiden. Om man som förälder har ett barn som älskar fiske kan det tillika vara en god idé att lägga undan pengar i en fond hos Savr, som ska fungera som en framtida lösning för dyrare fritidsintressen och så vidare. Fiske behöver trots allt inte rasera din ekonomi, även om du är mer än seriös i din hobby – men om du tävlar så kan det vara värt att veta att en “fiskebuffert” är nödvändig.

Idag kan en komplett fiskeutrustning uppgå till tiotusentals kronor, beroende på vilken fiskemetod som intresserar. Mest pengar kommer en tävlingsfiskare göra av med, då också fiskebåt och resor till fisketävlingar runt om i världen gör hobbyn till en dyr historia. En tävlingsfiskare brukar med fördel också vara medlem i en fiskeklubb, till vilken det ska betalas en avgift varje år. Som grädde på moset ska ett fiskekort alltid finnas på plats i fickan att visa upp, då det är olagligt att fiska hursomhelst i andra vatten än de fem stora insjöarna och utmed kusterna. Du kan då göra dig skyldig till fiskebrott och olovligt fiskande.

Utrustningen viktigast för en tävlingsfiskare

Då en vanlig fritidsfiskare som sitter och pimplar på egen hand på havsisen, inte behöver känna av kostnaderna så oerhört mycket, ställs det dock betydligt högre krav på en tävlingsfiskares utrustning. Det är nämligen den som till större delen ska vara den där extra udden som kammar hem både pris och fisk. Det som dock tål att tänkas på är att du kan ha den dyraste utrustningen i världen – besitter du ingen vidare kunskap så kan du hälsa hem. Dagens fiskeutrustning blir allt dyrare, då även tekniken utvecklas och med jämna mellanrum ska spö och tillbehör bytas ut.

galore