Fiske är en aktivitet som har funnits väldigt länge och har för många folkslag rentav varit nödvändigt för att överleva. Detta gäller till exempel för ursprungsbefolkningen på Grönland där växtlivet blir lidande av de kalla vintrarna vilket gör att marken är svår att odla. Arkeologer har kunnat hitta bevis för att människan ägnat sig åt fiske åtminstone sedan äldre stenåldern för cirka 40 000 år sedan. Detta har man bland annat kunnat se genom grottmålningar samt tester på kroppar från den tiden. Man har till exempel kunnat se att en asiatisk man från stenåldern regelbundet hade ätit fisk från sötvatten. Man har också kunnat se att de flesta jägarsamhällen haft fiske som en primär källa till föda.
Under 1600-talet började man i England att fiska med hjälp av trolling som innebär att man kopplar fast fiskelinor med tillhörande beten längst bak på en båt och sedan helt enkelt färdas över vattnet i jakt på fisk. Detta skulle visa sig vara en väldigt effektiv form av fiske och den typen av fiske är bland annat idag förbjuden i de flesta vatten i Sverige och övriga Europa. Man började också fiska i väldigt djupa vatten vilket innebar att man kunde fånga in fisk som man inte tidigare hade sett innan.
Fiske var alltså länge något som var livsviktigt för folks överlevnad. I slutet av 1400-talet har man dock de tidigaste beläggen för att det även blev ett fritidsintresse för folk. Man har bland annat hittat en essä från 1496 där en engelsman beskriver hur fritidsfiske bör gå till, där skrev han bland annat ned vad man kan använda för beten och hur man tillverkade fiskelinor.
Under 1700-talet blev fisket allt mer kommersialiserat och man började sälja fiskeutrustning i särskilda butiker efter det engelska inbördeskriget. Denna aktivitet var det främst folk i överklassen som sysslade med. De andra var upptagna med att helt enkelt överleva istället. Under den industriella revolutionen uppfanns även tekniker för bindning av flugor till flugfiske vilket innebar en ytterligare kommersialisering av aktiviteten och under 1800-talet började man ägna sig åt fiskeresor i och med de nya järnvägarna. Bland annat reste många rika engelsmän till Norge för att testa på hur det var att fiska där.
Idag finns det i stort sett hur mycket utrustning som helst inom fiske och den utvecklas hela tiden. Grundformen med spöt är dock fortfarande ett vinnande koncept.

galore